Gluteus tendinopathie: wat is het en wat kan je eraan doen?Een gluteus tendinopathie (synoniemen: trochanter bursitis, greater trochanter pain syndrome, gluteus tendinitis,) is een pijnlijke aandoening en tevens de grootste oorzaak van pijn aan de buitenkant van de heup, hoog in het dijbeen. Deze pijn ontstaat door weefsels (slijmbeurs, pees, spier) die over de grote ‘knobbel’ van de heup gedrukt worden. Deze druk vindt plaats bij iedereen en is niet per definitie slecht. Sommige mensen krijgen hier echter toch last van. Het is mogelijk dat hierbij na een echografie scheurtjes in de pees of een ontsteking en/of verdikking in de slijmbeurs gevonden worden. Echter, een echografie is niet noodzakelijk om de revalidatie te bepalen.


Risicofactoren

Deze conditie ontstaat voornamelijk bij vrouwen (> 40 jaar) na de menopauze. Vermoedelijk is de verklaring te vinden in het breder bekken en de andere heup-bouw bij vrouwen maar dit is nog niet helemaal geweten. Een directe val in deze regio kan eveneens de symptomen uitlokken.

Diagnose

Naast het nemen van een echografie op doktersvoorschrift, kan de kinesist of osteopaat een grondig onderzoek van de heup, het bekken en de rug uitvoeren. Dit om te bevestigen of de pijn wel degelijk van deze botstructuur met bijhorende weefsels komt, aangezien andere aandoeningen kunnen gelijken op deze klacht.


Wat kan je eraan doen?

Zoals hierboven vermeld staat, is de voornaamste oorzaak de druk rond deze botstructuur. Mogelijks zijn er houdingen die je regelmatig aanneemt die de druk verhogen in deze regio. Hieronder ziet u enkele foto’s van houdingen die dit veroorzaken. Deze houdingen vermijden zou de klacht al kunnen verminderen.

Naast manuele therapie is oefentherapie essentieel om de pees en spier sterker te maken. Op deze manier zal er minder druk ontstaan rond de heup. De druk verhoogt namelijk bij een zwakke spier.


Verschillende slaapposities kunnen de last ook verhogen. Slapen op één of meer van de onderstaande manieren (de twee rechtse) zou mogelijks kunnen helpen.


Prognose

Gluteustendinopathie is vaak een hardnekkige aandoening waarbij de patiënt al ettelijke maanden op de sukkel is alvorens hij/zij bij een kinesist of osteopaat terecht komt. Bij een hoge therapietrouw zijn de meeste patiënten tussen 6 en 9 maanden terug de oude. Verbeteringen zijn echter eerder merkbaar. Dit betekent wel dat er wekelijks oefeningen uitgevoerd moeten worden, dit in combinatie met manuele therapie. Ook dry needling kan hierbij een behandelmodaliteit zijn die een positief effect heeft op uw klacht. Je kinesist kan je hierin helpen.

Indien de klachten blijven aanhouden is een consultatie bij een osteopaat zinvol om naar onderliggende oorzaken te zoeken waarom dit probleem niet opgelost geraakt. Alsook kan er in samenspraak met de huisarts naar andere oplossingen gezocht worden.


Heeft u hierover vragen of wenst u hierover meer informatie? Aarzel dan niet om ons te contacteren.


Met sportieve groeten,

Hannelore Desmet & Sarah De Vogelaer & Christophe Van Hove

Sportkinesitherapeut Sportkinesitherapeut Sportkinesitherapeut Osteopaat Manueel Therapeut Osteopaat in opleiding

Personal Trainer Master LO

Max van der Velden

Stagiair UHasselt

2e master Kinesitherapie

Hazelarenlaan 28 3500 Hasselt

+32 484 54 76 58 info@bebalancedbefit.bein de
kijker
Recent
nieuws