"Jumper's knee": wat is dit en wat kan je eraan doen?


Jumpers knee

Basketballers die steeds intensiever gaan trainen, een zakenman die een loopprogramma start om aan zijn conditie te werken, een huisvrouw die plots cardio-training gaat volgen in de fitness, … Al deze personen zouden wel eens last kunnen krijgen van een zeurende pijn t.h.v. de knie na hun trainingssessie. Zowel topsporters als recreatieve sporters kunnen een overbelastingsletsel oplopen. Een voorbeeld hiervan is de ‘jumper’s knee’, ook wel ‘patellotendinopathe’, ‘apexitis patellae’ of kortweg ‘springersknie’ genoemd. Deze aandoening komt, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, niet enkel voor bij sporters die veel springen. Dit letsel kan eveneens ontstaan bij recreatieve/dagdagelijkse activiteiten (hardlopen, traplopen,…), maar komt wel meer voor bij sporten zoals basketbal, volleybal, atletiek, enz. Een "jumper’s knee" geeft voornamelijk pijn ter hoogte van de kniepees, net onder de knieschijf.


‘Wat is het nu precies?’, ‘Hoe ontstaat het?’, Hoe herken ik het?, ‘Wat zijn de mogelijke behandelingsvormen?’ Op deze en andere vragen kan u hieronder het antwoord lezen.


Een ‘snuifje’ anatomie

De bovenbeenspier (m. Quadriceps Femoris), de grootste en sterkste spier van ons lichaam, bestaat uit 4 delen die een verschillende oorsprongsplaats, maar wel een gezamenlijke aanhechting hebben op en rond de knieschijf (patella). Deze spier vormt samen met de knieschijf en de patellapees (kniepees) het strekapparaat van de benen. De gemeenschappelijke eindpees waar de 4 delen van ons bovenbeen samen in uitlopen, is de patellapees. De patellapees verbindt de knieschijf met het scheenbeen. Een uitermate belangrijke functie van deze pees is het overbrengen van krachten van de bovenbeenspier op ons scheenbeen. De voornaamste functie van een pees is namelijk de kracht van de spieren op het bot overbrengen zodat er een beweging plaatsvindt. Door de samenwerking van spier- en peesweefsel kunnen botdelen ten opzichte van elkaar bewegen en ontstaat er beweging in een gewricht.

Daarnaast is de absorptie van krachten ook een belangrijke functie van de patellapees.

Dit apparaat (knieschijf en kniepees) is niet altijd in staat de zware belasting te verdragen of grote krachten te absorberen, waardoor er een overbelastingsletsel kan ontstaan, zoals de zogenaamde ‘jumper’s knee’. Hoe herken ik het?

Indien U volgende symptomen herkent, kan dit u helpen bij het identificeren van het probleem. Veel voorkomende klachten bij jumper’s knee zijn namelijk: - Drukpijn t.h.v. de patellapees en knieschijf. - Activiteitsgebonden (pijn)klachten die toenemen bij inspanning.

- Geleidelijke ontstaanswijze met mogelijke verspreide pijn in het getroffen gebied. - Lokale zwelling t.h.v.de patellapees en onderpool van de knieschijf - Stijfheid van de knie, voornamelijk in de ochtend (ochtendstijfheid) of na langdurig zitten (startpijn). - Pijnklachten bij het strekken van been strekken tegen weerstand.

Bovenstaande pijnklachten kunnen als volgt ingedeeld worden: Graad 1: Pijn na training/wedstrijd. Graad 2: Pijn voor en na de training/activiteit. De pijn daalt na de ‘warming-up’.

Graad 3: Pijn gedurende en na training/activiteiten. Graad 4: Continue pijn, dagdagelijke activiteiten worden duidelijk belemmerd. Deze gradatie kan een indicatie zijn voor de mate waarin het letsel is geëvolueerd. De indeling geeft dus een mate van de ernst van het letsel weer.


Wat zijn mogelijke oorzaken? Bovengenoemde klachten zijn dus (meestal) toe te schrijven aan overbelasting als gevolg van repeterende piekbelasting. Verschillende factoren kunnen hiertoe bijdragen. Hieronder vindt u een overzicht van zowel intrinsieke en extrinsieke risicofactoren:


Intrinsieke risicofactoren:

 • Standsafwijking van de voet, knie of heup (bv. x-benen, platvoet, …)

 • Standsafwijking van de knieschijf (bv. lange onderpool van de knieschijf)

 • Overgewicht

 • Snelle groei in relatie tot leeftijd

 • Verminderde flexibiliteit van de onderste extremiteit (kuit-, bil- en bovenbeenspieren)

 • Spierzwakte van de kuit-, bil- en bovenbeenspieren

 • Verkeerde landingstechniek

 • Overmatige beweeglijkheid van de knieschijf

Extrinsieke risicofactoren:

 • Slecht/versleten (sport)schoeisel, vaak in combinatie met versleten/slechte steunzolen

 • Overmatige sprongbelasting (schokbelasting)

 • Verstoring van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid (te hoge trainingsfrequentie en volume, afname van de belastbaarheid, overmatige toename in belasting)

 • Overmatige krachttraining

 • Frequente training op harde ondergrond

Diagnose van het letsel?

Bij een intakegesprek kan de osteopaat/kinesitherapeut vaak een diagnose maken o.b.v. de lokalisatie van de pijn, de klachten en ontstaanswijze. Bovenop dit klinisch beeld en lichamelijk onderzoek, kan een echografie de degeneratie en (eventueel) de scheurtjes in het peesweefsel aantonen. De klinische diagnose wordt met zekerheid bevestigd door een MRI scan en zo kunnen andere aandoeningen worden uitgesloten. Dit laatste is echter vaak onnodig. Indien de diagnose vroegtijdig gesteld kan worden, en bijkomende behandeling vroeg kan opgestart worden, is de prognose van de jumper’s knee gunstig.


Hoe kan men jumper’s knee behandelen?

Zoals hierboven reeds vermeld werd, is het van belang vroegtijdig de behandeling van de springersknie op de starten. De revalidatie is meestal langdurig, aangezien een (knie)pees over het algemeen moeizaam geneest omwille van de slecht doorbloede structuur. In de acute fase zal de behandeling voornamelijk gericht zijn op de behandeling van de symptomen/klachten. Deze symptomatische behandeling kan bestaan uit ijsapplicatie, NSAID’s (kortdurig), beperking van hoge-impact sporten, taping van te gespannen spieren en ter stabilisatie van het kniegewricht, …

Uiteraard nemen deze vormen van behandeling de oorzaak van het probleem niet weg. Het is van belang om verder de onderliggende (risico)factoren aan te pakken en te behandelen. Algemeen bestaat de behandeling voornamelijk uit excentrische oefentherapie gericht op verbetering van de spier-peesfunctie en het optimaliseren van de belastbaarheid, alsook spierversterkende oefeningen van de bekkengordel en rompspieren en manuele therapie. Hieronder vindt u een overzicht van mogelijke voorstellen omtrent behandelingsvormen. Afhankelijk van de verschillende oorzaken en risicofactoren kan men onderstaande therapieën/maatregelen combineren.

 • Actieve oefentherapie ter verbetering van de spierkracht van bovenbeen-, bil- en kuitspieren en ter bevordering de de peeskwaliteit

 • Oefentherapie met aandacht voor aangepaste belastbaarheid d.m.v. individueel opgestelde oefenprogramma’s

 • Dry needlingtherapie of triggerpointtherapie voor behandeling van te gespannen spieren

 • Massagetherapie/frictie voor een betere doorbloeding van het weefsel en ter bevordering van het herstel

 • Voorlichting en advies omtrent shockdempende steunzolen, juiste landingstechnieken, correct looppatroon en aangepast schoeisel

 • Shockwavetherapie als aanvullende therapie bovenop de behandeling ter bevordering van het regeneratieproces van de pees

 • Kinesiotaping ter ondersteuning van de pattelapees/knieschijf/spieren


Indien deze uitgebreide toepassing van conservatieve behandelingsvormen geen hulp bieden, kan men opteren voor shockwave behandeling/inspuitingen of in allerlaatste instantie een chirurgische ingreep. Een operatie biedt echter geen garantie voor een snelle terugkeer in de sport op het oorspronkelijke niveau. Met de juiste diagnosestelling, vroegtijdige behandeling en correct toegepaste therapie, geeft de kinesitherapeutische behandeling van de jumper’s knee een positief resultaat. Staat u graag gerust en stevig in uw schoenen, dan kan u terecht voor een blessurepreventie-screening of een foot-scan analyse.


Heeft u hierover vragen of wenst u hierover meer informatie? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Sportieve groeten,

Hannelore Desmet & Sarah De Vogelaer

Sportkinesitherapeut Sportkinesitherapeut Personal Trainer Manueel Therapeut

Osteopaat MSc in LO en bewegingswetenschappen

Rob Brummans Stagiair UHasselt 1e Master Revalidatiewetenschappen & Kinesitherapie

Hazelarenlaan 28 3500 Hasselt

+32 484 54 76 58 info@bebalancedbefit.be


in de
kijker
Recent
nieuws