Wat te doen bij een golferselleboog?


Een golferselleboog (epicondylitis medialis) is een veel voorkomende blessure ter hoogte van de binnenkant van de elleboog en is erg vergelijkbaar met een tenniselleboog, die echter klachten aan de buitenkant van de elleboog geeft. Niet enkel golfers hebben hier last van, maar ook bal- en werpsporters zoals tennissers, squashers, badmintonners, speerwerpers, baseballers, handballers, … kunnen met deze blessure even aan de kant staan. Ook als niet-sporter kan je hinder ondervinden van een golferselleboog. Hoewel deze aandoening zich voordoet op alle leeftijden, treft dit vaak 40-60 jarigen. Net zoals bij een tenniselleboog loopt men hier vaak al enige tijd mee rond alvorens men naar de dokter stapt en de diagnose “golferselleboog” gesteld wordt. In wat verder volgt, vindt u kort een overzicht van de anatomie, diagnose, prognose, symptomen, oorzaken en mogelijke behandeling.


Anatomie


Een golferselleboog is een overbelastingsletsel (al dan niet met een ontstekingsproces en calcificatie) van de spieren aan de binnenzijde van de onderarm die zorgen voor het buigen van de hand en de pols. Waarschijnlijk liggen microscopische scheurtjes aan de basis van het probleem. Meestal is hierbij de aanhechting van deze spiergroep aan de binnenzijde van de elleboog aangedaan.


Diagnose & prognose


Meestal kan op basis van het vraaggesprek met de patiënt in combinatie met het klinisch onderzoek de diagnose reeds gesteld worden. Een gemakkelijke diagnostische test is het buigen van de pols tegen weerstand: dit kan de typische pijn geven die door jou ervaren wordt tijdens dagdagelijkse activiteiten. Verder kan een echografie (of andere medische beeldvorming zoals een MRI) het vermoeden van een golferselleboog bevestigen.


Het herstel is erg afhankelijk van de ernst en chroniciteit van het letsel. Bij een acuut probleem kan dit met slechts 2 of 3 kinesitherapie/osteopathie behandelingen opgelost worden. Bij meer ernstige en chronische gevallen, kan dit enkele weken of zelfs langer in beslag nemen. Een vroege diagnose en kinesitherapeutische / osteopatische interventie is dus erg belangrijk voor een snel en volledig herstel, zonder recidieven.


Symptomen


De symptomen geassocieerd met een golferselleboog ontwikkelen zich meestal gradueel over verloop van de tijd. Kenmerkend aan deze aandoening is een eerder zeurende pijn ter hoogte van de binnenzijde van de elleboog, dewelke kan uitstralen naar de binnenkant van de boven- en onderarm, zelfs tot richting de pols. Vaak wordt stijfheid ervaren (voornamelijk ’s ochtends) en ook kan er zich krachtverlies voordoen. Een stevige handdruk geven, de dop van een fles opendraaien, het openen van een pot, het optillen van een fles water, een zware tas opheffen of het besturen van de auto zijn typische zaken die klachten geven.


Oorzaken


In tegenstelling tot de naam doet vermoeden, is golfen geen noodzakelijke vereiste om deze aandoening te krijgen. Enkele andere sporten waarbij dit vaak voorkomt zijn tennis, badminton, squash, handbal, baseball, waterskiën, turnen en krachttraining.


M.a.w. typische activiteiten waarbij de pols herhaaldelijk gebogen wordt tegen weerstand of waarbij een herhaalde grote handknijpkracht nodig is, doen deze aandoening ontstaan. Voorbeelden in het dagelijkse leven hiervan zijn: computerwerk, poetsen, houthakken, schilderen, breien/naaien, timmeren, …


Een golferselleboog wordt net zoals een tenniselleboog gecategoriseerd onder een overbelastingsletsel waarbij de oorzaak vaak te vinden is in een combinatie van verschillende factoren. In de eerste plaats kan de oorzaak gelegen zijn in een mechanisch probleem waarbij bijvoorbeeld de desbetreffende spiergroep in overrek of in spasme is. Verder kan spierzwakte aan de oorzaak liggen en kan het zijn dat de bezenuwing verstoord is alsook de bevloeiing belemmerd is waardoor het letsel slecht geneest. Ook kan een verandering in werk- of sportactiviteiten (zie hierboven) aan de oorzaak liggen van het probleem. Tot slot kunnen een inadequate opwarming, een slechte techniek bij het sporten of slecht sportmateriaal redenen zijn waardoor je klachten bent gaan ontwikkelen. Een grondige analyse zal uitmaken wat bij jou de oorzakelijke factoren zijn.


Behandeling


Alvorens over te gaan tot meer ingrijpende behandelingen zoals infiltraties, shockwave of zelfs een operatie, zijn er heel wat andere behandelingsmodaliteiten die u van uw probleem kunnen afhelpen. Afhankelijk van de oorzaken van het probleem is het vaak een combinatie van verschillende maatregelen die verlichting zullen brengen:

  • Verandering van materiaal (vb. tennisracket/golfclub/...),

  • Het aanpassen van je activiteiten (dagdagelijkse activiteiten/werk/sport)

  • Het optrainen van je onderarm musculatuur waaronder excentrische oefeningen om je peesaanhechting te versterken,

  • Myofasciale therapie waaronder stretching, dwarse rek, fricties, ... van de onderarmmusculatuur,

  • Mobilisaties/manipulaties van de elleboog- en polsregio, alsook de cervicale wervelkolom (nek) om eventuele blokkades te verhelpen,

  • Dry needling van de onderarmmusculatuur om spanningen en triggerpunten aan te pakken,

  • IJsapplicatie ter hoogte van de pijnlijke plaats op de elleboog,

  • Kinesiotaping, klassieke sporttaping of een brace ter ondersteuning van de elleboog


Heeft u hierover vragen of wenst u hierover meer informatie? Aarzel dan niet om ons te contacteren.


Sportieve groeten,


Hannelore Desmet & Sarah De Vogelaer

Sportkinesitherapeut Sportkinesitherapeut Personal Trainer Manueel Therapeut

Osteopaat i.o. MSc in LO en bewegingswetenschappen


Hazelarenlaan 24 3500 Hasselt

+32 484 54 76 58 info@bebalancedbefit.be

in de
kijker
Recent
nieuws