10 tips om uw sportieve voornemens in 2018 waar te maken!


8 januari 2018. De kerstdrukte is intussen gepasseerd en ieder heeft zijn lijstje met sportieve voornemens bij de start van het nieuwe jaar weer opgemaakt. Gedurende de maand januari is het doorgaans niet moeilijk om je goede voornemens en sportieve plannen uit te voeren, maar eens het eind februari/begin maart is, is dat lijstje vaak al ver te zoeken en zijn er al velen afgehaakt en terug in hun oude patroon van fysieke inactiviteit en een ongezondere levensstijl hervallen. Met de volgende 10 tips hopen we dat ook jij je sportieve plannen kan volhouden tot eind 2018.


1. Stel realistische doelstellingen op

Als hoogspringsters leggen we zelf graag de lat hoog, letterlijk en figuurlijk. Toch is het belangrijk om in de eerste plaats realistische en haalbare doelstellingen op te stellen. Het is hierbij handig om gebruik te maken van het SMART principe:

S = specifiek: Is de doelstelling eenduidig?

M = meetbaar: Onder welke (meetbare/observeerbare) voorwaarden of vorm is het doel bereikt?

A = acceptabel: Is je doel acceptabel?

R = realistisch: Is het doel haalbaar?

T = tijdsgebonden: Wanneer (in de tijd) moet het doel bereikt zijn?

Bijvoorbeeld: In het najaar zou ik graag deelnemen aan de 10km van Dwars door Hasselt en ik zou hierbij willen finishen in een tijd van ... .


2. Maak niet te veel doelen

Beter twee of drie doelstellingen die je op het eind van de rit hebt verwezenlijkt, dan tien voornemens waarvan je er geen enkele hebt kunnen verwezenlijken. Wat vind jij het belangrijkste? Kies twee of drie dingen waar je de focus op wilt leggen.


3. Breng structuur in je trainingsplanning

Wil je je goede voornemens volhouden, dan is het aangeraden om je fysieke activiteit in te plannen in je agenda en hiervoor op vaste dagen en tijdstippen tijd voor vrij te maken. Eens het een gewoonte wordt om bijvoorbeeld om maandag, woensdag en vrijdagavond te gaan sporten, kost het je geen moeite meer om na je werk toch je trainingskleren aan te trekken om even te gaan sporten in plaats van in de zetel te ploffen voor een avondje voor de buis. Gewoontes moet je kweken, en dat heeft even tijd nodig.


4. Omring jezelf met sportievelingen en positief ingestelde mensen

Wil je de sportmicrobe te pakken krijgen? Omring je dan met mensen die eveneens bezig zijn met hun gezondheid en actieve levensstijl en een positieve mindset hebben. Een positieve ingesteldheid en plezier beleven in wat je doet is de basis voor het volhouden van jouw bewegingsplannen!


5. Zoek een training buddy

Alleen sporten heeft zo zijn voordelen: je kan in alle rust en kalmte je hoofd wat leeg maken en moet geen rekening houden met anderen. Toch houden weinigen het vol om hun goede voornemens door te trekken tot het einde van het kalenderjaar. In dat geval is het interessant om een training partner te zoeken om regelmatig samen mee te gaan sporten. Met twee is vaak leuker dan alleen!


6. Plan rustmomenten in

Rust roest, dat klopt. Maar rust is ook belangrijk voor het herstel tussen je trainingen. Plan zeker eens een rustdag in en gun jezelf ook eens een momentje vrijaf in deze maatschappij van drukte en presteren. Het gezegde "train like an Athlete, sleep like a baby and eat like a nutritionist" brengt ons dan naadloos bij de volgende twee tips.


7. Neem voldoende slaap in acht

Wie goed traint, moet ook goed rusten. En dit begint bij een goede nachtrust. Probeer voldoende uren slaap in acht te nemen en tracht hier ook een vast ritme in te brengen. Blijf 's avonds niet te lang voor tv hangen en vermijd blauw licht (laptop/tablet/smartphone) het uur voor het slapen gaan.


8. Stel een voedingsschema op in functie van je trainingen

Elk pondje gaat door het mondje. Naast een weloverwogen trainingsplanning, is het uiteraard ook belangrijk om je voedingsgewoonten eens onder de loep te nemen en deze wat beter af te stemmen op je fysieke activiteiten. Je kan vaak al vooruitgang boeken door gewoon logisch na te denken. Desalniettemin is het interessant om je hiervoor te laten begeleiden door een voedingsdeskundige.


9. Vergelijk jezelf niet met anderen

De grootste fout die je kan maken is jezelf te veel willen spiegelen en vergelijken met anderen. Iedereen is anders, heeft een ander verleden en reageert anders op trainingsprikkels. Probeer je te focussen op jezelf en je eigen vooruitgang om telkens weer opnieuw een betere versie van jezelf te worden.


10. YOLO

You only live once. Je mag zeker eens zondigen of een baaldag hebben. Gun jezelf bijvoorbeeld een dag in de week waarop je mag zondigen. Zolang je er daarna maar weer ten volle tegenaan gaat, ben je nog steeds op de goede weg om je vooropgestelde doelstellingen te verwezenlijken.


Voilà, dat waren ze. Als je je de komende weken en maanden aan de bovenstaande 10 tips kan houden, dan ben je op de goede weg om je doelstellingen tot een goed einde te brengen. Veel succes ermee!


Sportieve groeten,

Hannelore Desmet & Sarah De Vogelaer

Sportkinesitherapeut Sportkinesitherapeut Personal Trainer Manueel Therapeut

Osteopaat i.o. MSc in LO en bewegingswetenschappen


Hazelarenlaan 24 3500 Hasselt

+32 484 54 76 58 info@bebalancedbefit.be

in de
kijker
Recent
nieuws